3 propozycje na dania z dyni

Jednym z najbardziej charakterystycznych warzyw dla jesieni jest dynia!

To warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w wytrawnych daniach, ale też na słodko – np. w koktajlach, placuszkach czy ciastach.

O jej walorach zdrowotnych można opowiadać dłuuuugo, ale wśród najważniejszych wymienia się:

-wysoką zawartość błonnika

-jest niskokaloryczna

-dostarcza cennego dla zdrowia beta-karotenu

-zawiera spore ilości potasu, który jest szczególnie ważny dla osób intensywnie trenujących.

W Twoim jesiennym menu zdecydowanie nie może zabraknąć dyni, podsyłam Ci więc kilka propozycji na jej wykorzystanie:

 

 Frytki z dyni

2 porcje, 1 porcja= 85 kcal

dynia piżmowa, obrana [400g]

1 łyżka oliwy z oliwek [10g]

sól - szczypta [1g]

suszony rozmaryn - łyżka [4g]

dip czosnkowy:

jogurt naturalny – ½ opakowania [100g]

czosnek – 2 ząbki [8g]

sól – szczypta [1g]

pieprz – szczypta [1g]

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię, usuń pestki, następnie pokrój ją na kształt frytek. Polej oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż frytki. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj dip do frytek: Wymieszaj jogurt naturalny, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

 

 Zupa krem z dyni

1 porcja = 340 kcal

dynia hokkaido, surowa – 1 i ½ szklanki [300g]

marchew - średnia sztuka [170g]

pietruszka, korzeń - średnia sztuka [50g]

oliwa z oliwek - łyżka [10g]

dynia, pestki - łyżka [10g]

gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]

pieprz czarny - szczypta [1g]

Obrane warzywa pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku, dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj pestkami dyni.

 

Koktajl z dyni

2 porcje, 1=230 kcal

Mleko migdałowe lub inne roślinne – szklanka [250ml]

Mango – ½ sztuki [140g]

Dynia hokkaido, surowa – szklanka [200g] Gruszka – 1 sztuka [130g] daktyle – 3 sztuki [15g]

Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.

 

Z jesiennym wsparciem przyjdzie Ci na pomoc Suplement diety Vivita i Ochrona.