Śniadanie ze śliwkami w roli głównej

Sezon na śliwki niedługo się kończy, korzystaj póki możesz!

Dlaczego warto włączyć śliwki do swojego jadłospisu?

  • wspomagają pracę przewodu pokarmowego (zapobiegają zaparciom)
  • zawierają związki chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia
  • obniżają poziom „złego” cholesterolu
  • korzystnie wpływają na pracę serca, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy
  • zawierają witaminę C przez co naturalnie wzmacniają odporność.

Idealną porą dnia na zjedzenie porcji owoców jest poranek. Skorzystaj więc w przepisów na śniadanie ze śliwkami w roli głównej:

Śliwki pod kruszonką 330 kcal

Śliwki – 4 sztuki [50g]

płatki owsiane – 3 łyżki [30g]

płatki migdałów – 2 łyżki [20g]

wiórki kokosowe – 1 łyżka [8g]

miód – 1 łyżka [25g]

kardamon – szczypta [1g]

cynamon – szczypta [1g]

Przekrój śliwki na pól, wyjmij pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki. Ułóż w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wymieszaj płatki owsiane z płatkami migdałów, miodem, dopraw cynamonem i kardamonem, następnie tak powstałą masę ułóż na warstwie śliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.

 

Placuszki ze śliwkami 420 kcal

Śliwki – 4 sztuki [50g]

Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 4 łyżki [80g]

Jaja kurze – 1 sztuka

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]

Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 1/2 szklank1 [60g]

Miód, płynny – 2 łyżki [10g]

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka [5g]

Cynamon – szczypta [1g]

Kardamon – szczypta [1g]

Wymieszaj jajko z jogurtem naturalnym, mąką, miodem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj partiami porcję ciasta. Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na ćwiartki. Udekoruj placki śliwkami

 

Omlet owsiany ze śliwkami 380 kcal
Płatki owsiane - 3 łyżki [30g]

Jajka - 2 sztuki

Miód naturalny - 1 łyżeczka [15g]

śliwki węgierki – 5 sztuk [60g]

Jogurt naturalny – 1 łyżka [20g]

Cynamon – szczypta [1g]

Oddziel żółtko od białka. Ubij białko na sztywną pianę. Do żółtka dodaj płatki owsiane, cynamon, miód i wymieszaj. Następnie połącz z pianą z białek. Usmaż na rozgrzanej patelni. Na koniec posmaruj omlet jogurtem naturalnym i udekoruj kawałkami śliwek.

Warto dbać o zdrowe odżywianie, pełne sezonowych warzyw i owoców - zwłaszcza jesienią, kiedy wiele osób odczuwa lekkie osłabienie.

Chcąc dodatkowo zadbać o naturalne wzmocnienie organizmu możesz sięgać też po suplement diety ViVita. Zawarty w Vivicie żeń-szeń wspiera witalność i energię organizmu.