Sezon na śliwki niedługo się kończy, korzystaj póki możesz!
Dlaczego warto włączyć śliwki do swojego jadłospisu?
- wspomagają pracę przewodu pokarmowego (zapobiegają zaparciom)
- zawierają związki chroniące organizm przed wolnymi rodnikami, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia
- obniżają poziom „złego” cholesterolu
- korzystnie wpływają na pracę serca, regulują ciśnienie krwi i zmniejszają ryzyko miażdżycy
- zawierają witaminę C przez co naturalnie wzmacniają odporność.
Idealną porą dnia na zjedzenie porcji owoców jest poranek. Skorzystaj więc w przepisów na śniadanie ze śliwkami w roli głównej:
Śliwki pod kruszonką 330 kcal
Śliwki – 4 sztuki [50g]
płatki owsiane – 3 łyżki [30g]
płatki migdałów – 2 łyżki [20g]
wiórki kokosowe – 1 łyżka [8g]
miód – 1 łyżka [25g]
kardamon – szczypta [1g]
cynamon – szczypta [1g]
Przekrój śliwki na pól, wyjmij pestki. Następnie pokrój owoce na mniejsze kawałki. Ułóż w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. Wymieszaj płatki owsiane z płatkami migdałów, miodem, dopraw cynamonem i kardamonem, następnie tak powstałą masę ułóż na warstwie śliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut.
Placuszki ze śliwkami 420 kcal
Śliwki – 4 sztuki [50g]
Jogurt naturalny 2% tłuszczu – 4 łyżki [80g]
Jaja kurze – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka [5g]
Mąka orkiszowa pełnoziarnista – 1/2 szklank1 [60g]
Miód, płynny – 2 łyżki [10g]
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka [5g]
Cynamon – szczypta [1g]
Kardamon – szczypta [1g]
Wymieszaj jajko z jogurtem naturalnym, mąką, miodem, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Rozgrzej oliwę na patelni i nakładaj partiami porcję ciasta. Usuń pestki ze śliwek i pokrój je na ćwiartki. Udekoruj placki śliwkami
Omlet owsiany ze śliwkami 380 kcal
Płatki owsiane - 3 łyżki [30g]
Jajka - 2 sztuki
Miód naturalny - 1 łyżeczka [15g]
śliwki węgierki – 5 sztuk [60g]
Jogurt naturalny – 1 łyżka [20g]
Cynamon – szczypta [1g]
Oddziel żółtko od białka. Ubij białko na sztywną pianę. Do żółtka dodaj płatki owsiane, cynamon, miód i wymieszaj. Następnie połącz z pianą z białek. Usmaż na rozgrzanej patelni. Na koniec posmaruj omlet jogurtem naturalnym i udekoruj kawałkami śliwek.
Warto dbać o zdrowe odżywianie, pełne sezonowych warzyw i owoców - zwłaszcza jesienią, kiedy wiele osób odczuwa lekkie osłabienie.
Chcąc dodatkowo zadbać o naturalne wzmocnienie organizmu możesz sięgać też po suplement diety ViVita. Zawarty w Vivicie żeń-szeń wspiera witalność i energię organizmu.