Jednym z najbardziej charakterystycznych warzyw dla jesieni jest dynia!
To warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko w wytrawnych daniach, ale też na słodko – np. w koktajlach, placuszkach czy ciastach.
O jej walorach zdrowotnych można opowiadać dłuuuugo, ale wśród najważniejszych wymienia się:
-wysoką zawartość błonnika
-jest niskokaloryczna
-dostarcza cennego dla zdrowia beta-karotenu
-zawiera spore ilości potasu, który jest szczególnie ważny dla osób intensywnie trenujących.
W Twoim jesiennym menu zdecydowanie nie może zabraknąć dyni, podsyłam Ci więc kilka propozycji na jej wykorzystanie:
Frytki z dyni
2 porcje, 1 porcja= 85 kcal
dynia piżmowa, obrana [400g]
1 łyżka oliwy z oliwek [10g]
sól - szczypta [1g]
suszony rozmaryn - łyżka [4g]
dip czosnkowy:
jogurt naturalny – ½ opakowania [100g]
czosnek – 2 ząbki [8g]
sól – szczypta [1g]
pieprz – szczypta [1g]
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz dynię, usuń pestki, następnie pokrój ją na kształt frytek. Polej oliwą z oliwek i oprósz przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułóż frytki. Piecz ok. 20 minut. Przygotuj dip do frytek: Wymieszaj jogurt naturalny, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zupa krem z dyni
1 porcja = 340 kcal
dynia hokkaido, surowa – 1 i ½ szklanki [300g]
marchew - średnia sztuka [170g]
pietruszka, korzeń - średnia sztuka [50g]
oliwa z oliwek - łyżka [10g]
dynia, pestki - łyżka [10g]
gałka muszkatołowa, mielona - szczypta [1g]
pieprz czarny - szczypta [1g]
Obrane warzywa pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej szklanką wody. Duś aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku, dodaj olej i zmiksuj na gładką masę. Udekoruj pestkami dyni.
Koktajl z dyni
2 porcje, 1=230 kcal
Mleko migdałowe lub inne roślinne – szklanka [250ml]
Mango – ½ sztuki [140g]
Dynia hokkaido, surowa – szklanka [200g] Gruszka – 1 sztuka [130g] daktyle – 3 sztuki [15g]
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze.
Z jesiennym wsparciem przyjdzie Ci na pomoc Suplement diety Vivita i Ochrona.