Słodkie i zdrowe podwieczorki

Wieczór to dla wielu osób ta pora dnia, kiedy ochota na słodkie przekąski jest największa.

Z jednej strony wiesz, że nie wpływa to dobrze na twój wygląd i samopoczucie z drugiej… czasami tak trudno odmówić sobie tej słodkiej przyjemności! Być może spotkałaś się kiedyś ze stwierdzeniem, że „jedynym sposobem pozbycia się pokusy jest uleganie jej”? Dokładnie tak! Z tym, że zachęcam cię żebyś tym razem postawiła na zdrowe wersje słodkości.

 

Deser z kiwi 255 kcal

Banan, obrany - średnia sztuka [120g]

Kiwi, obrane – 2 sztuki [160g]

kakao gorzkie - łyżka [10g]

Kiwi obierz, zmiksuj osobno na mus. Banana obierz, zmiksuj i podziel na dwie części. Jedną część zmiksuj z kakao, tak aby z banana można było utworzyć warstwę jasną i ciemną. Ułóż w pucharku po kolei: warstwę ciemną, mus z kiwi, warstwę jasną, mus.

 

Krem daktylowy z kaszą jaglaną 240 kcal

daktyle, suszone - 6 sztuk [30g]

siemię lniane – łyżka [10g]

kakao gorzkie, proszek - łyżeczka [4g]

wiórki kokosowe - łyżeczka [4g]

kasza jaglana, sucha – 2 łyżki [20g]

Namaczaj daktyle przez 2 godziny w ciepłej wodzie. Ugotuj kaszę jaglaną. Zmiksuj razem wszystkie składniki na gładką masę.

 

Trufle kokosowe ok. 25 sztuk, 1=70 kcal

Kasza jaglana, sucha – 7 łyżek [70g]

Wiórki kokosowe – 2 szklanki [180g]

Ksylitol, zmielony na puder – ½ szklanki [100g]

Ugotuj kaszę jaglaną. Zmiksuj z wiórkami kokosowymi (zostaw trochę do obtoczenia) i pudrem z ksylitolu. Formuj masę w kulki, następnie obtocz w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki.

 

Takie podwieczorki nie tylko są pyszne, ale i zdrowe. Porcja błonnika, magnezu i dobrych tłuszczy to ich zaleta.

Spróbuj i TY!

Jeżeli chcesz zadbać o naturalne wzmocnienie organizmu dodatkowo spróbuj suplementu diety VIVITA, który zapewni Twojemu organizmowi codzienną dawkę niezbędnych składników.