Wiosenne przesilenie

W okresie wiosenny pogoda jeszcze płata figle. Wciąż bywa szaro, pochmurno i brakuje słońca. Czasem słońce czasem deszcz 😉

Przekłada się to nie tylko na nasze gorsze samopoczucie, ale również na funkcjonowanie naszego całego organizmu.

Jednym z najważniejszych składników, którego nierzadko brakuje nam podczas zimy jest witamina D - często nazywana witaminą słońca  albo witaminą słoneczną. Nie jest to przypadkowe ponieważ nasz organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych, których zimą po prostu brakuje. Czy wiecie, że szacuje się, że aż 90% Polaków ma niedobór tej witaminy?

W okresie jesienno - zimowym, czyli od października do marca, niemalże całkowicie ustępuje synteza tej witaminy w organizmie. Aby zapewnić optymalne wartości jej stężenia we krwi, należy dążyć do urozmaicenia swojej diety w pokarmy bogate w witaminę D.

Należą do nich tłuste ryby, takie jak:

  • węgorz,
  • śledź,
  • dorsz,
  • łosoś,
  • makrela,
  • jaja,
  • sery żółte.

Zaleca się również żeby w okresie od kwietnia do września co najmniej 15 minut przeznaczyć na kąpiel słoneczną w godzinach pomiędzy 10:00 a 15:00.  Powinno się odsłonić  około 18% ciała (twarz, przedramiona, nogi). Nie powinno stosować się żadnych filtrów.

Witamina D zawarta jest również w suplemencie diety ViVita Energia i Ochrona. Jej rolą jest wspomaganie naturalnej odporności organizmu oraz dbanie o nasze mięśnie, zęby i kości.